Tjebbe Borggreve

docent zang, docent drums, bandcoach

Eind jaren tachtig heeft Tjebbe een aantal jaar slagwerk gestudeerd aan het conservatorium te Leeuwarden zonder het af te maken. Dit omdat hij halverwege deze studie zijn zangstem ontdekte, en hij zich hier meer en meer op ging richten. In 1994 studeerde hij op zang af als popdocent/bandcoach aan het conservatorium te Rotterdam. Daarna is hij gelijk begonnen met lesgeven.

Tjebbe heeft in meerdere bands gedrumd en/of gezongen; de bekendste zijn The Spokane Chiefs en akoestisch duo Friendly Fire. Daarnaast heeft hij samen met twee collega’s de bandsessies opgericht; een project in den Haag met mensen met een psychiatrische achtergrond. Dit heeft geresulteerd in o.a. twee keer parkpop, twee cd’s met een derde onderweg, en veel aandacht van TV West. Hij is in Leiden en omstreken echter het bekendst als straatmuzikant. Hij laat al vijfentwintig jaar het achterste van zijn tong zien (en horen) op de Haarlemmerstraat.

Ritch van Gessel

bandcoach

Ritch van Gessel (1966) is een rasmuzikant, met een voorliefde voor “roots” muziek zoals Swing, Jazz, Blues, Country en Rock ‘n’ Roll. Hij maakte zijn eerste platen al in 1986 en is dat altijd blijven doen. Autodidact speelt hij meerdere instrumenten; Gitaar, (Contra) bas, drums en vocals. 

Ritch kent het muzikantenbestaan door en door, en heeft een trackrecord waar menig muzikant jaloers op zou zijn. Van de kroeg op de hoek tot en met het prestigieuze North Sea Jazz festival, van festivals in Scandinavië tot in zuid-Europa, van Groot Brittannië tot in de VS, hij heeft overal gestaan. 

Ook als studio-musicus is hij te horen op verschillende Jingles en commercials, alsmede als gast muzikant op platen van andere muzikanten en bands.

Als mede-oprichter van Popschool Leiden houdt hij zich tegenwoordig vooral bezig met lesgeven en bandcoaching, en heeft hij een gitaarbouwatelier in den Haag, alwaar het een komen en gaan is van gitaristen en bassisten! 

 “Never a dull moment” is zijn devies, en je zult je tijdens zijn lessen niet snel vervelen! 

Jim Elzenga

docent gitaar

Jim Elzenga (1994) is de jongste telg uit onze popschool-familie, en is onze “metal-kid”, alhoewel we hem tekort doen met deze classificatie, want ook andere stijlen worden door hem niet geschuwd..

Begonnen op “guitar Hero” (echt waar), wilde hij zo snel mogelijk overschakelen op een echte gitaar, en die keuze is een meer dan uitstekende gebleken! Doordat hij een uitmuntende leerling bleek, heeft hij zijn opleiding tot Popdocent bij ons op school genoten, om daarna meteen aan de slag te kunnen als docent gitaar.

Hij bezit een ongelooflijke vingervlugheid en een veelvoud aan verschillende technieken, en weet zijn vaardigheden uiterst geduldig en precies over te brengen. Met name onze jongste leerlingen lopen weg met hem!

Tjeerd Klapwijk

docent drums

Tjeerd begon op zijn 10e te trommelen in de plaatselijke fanfare en begon al op zijn 13e met rock drummen. Hij studeerde na 6 jaar muziekschool nog eens 8 jaar aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en volgde daarna ook nog masterclasses van wereldberoemde drummers. Hij speelde in vele professionele bands in alle stijlen van muziek.
Tjeerd gaf ook 10 jaar lang slagwerk les op ASH (American School of The Hague) en kan dus ook in het Engels lesgeven. In zijn drumlessen worden drumritmes (uit de pop, rock, hiphop, funk, metal, blues, jazz) behandeld. Veel aandacht wordt besteed aan hoe je je handen en voeten moet trainen. Je leert zowel alleen, als samen te drummen en mee te spelen met jouw favoriete muziek.
De kracht van Tjeerds lessen ligt in de persoonsgerichte aanpak, aandacht, en zijn lange ervaring (waaronder lesgeven aan kinderen met bijv. ADHD!) en leerlingen van alle leeftijden en niveaus. 

Ingo Oosterbaan

docent gitaar, docent basgitaar, docent bandcoaching

Ingo is op basgitaar afgestudeerd aan de Rock Academie in Tilburg. Hij is al jaren een van de bepalende bassisten in de Leidse popscene. Hij heeft onder andere gespeeld in Ziek, Fat Angel, Fun-Q en Groovenagel. Zijn meest bekende band was misschien wel Zappatika, een Zappa tributeband die in Europa getourd heeft, waarin hij speelde met oud bandleden van de meester zelf (oa Ike Willis). Naast bassist is Ingo ook een begenadigd gitarist.  Elke noot die hij speelt, speelt hij met overgave en passie, en dat hoor je terug in zijn spel. Deze passie komt ook terug in zijn lessen. Of hij nou basles, gitaarles of bandles geeft, hij geeft altijd honderdtien procent. Naast lesgeven bij Popschool leiden heeft Ingo ook gitaarles gegeven op verschillende basisscholen in Den Haag voor stichting Doewat en bandles aan jongeren in Scheveningen als traject onderdeel van Halt.

Marc Govan

docent viool

Marc is in Engeland via de levendige open mic scene in Reading in de muziek terecht gekomen. Als improviserende violist en altviolist heeft hij gespeeld en gezongen in Latin jazz band El Camino en in steampunkformatie The Curious Sounds. Hij heeft met singer-songwriters en folk- en rockbands opgetreden in heel veel plaatsen, van Bristol tot Bladnoch (in Schotland, waar de gig in een whiskybrouwerij plaatsvond).
Omdat hij Engels gestudeerd had met een eerstegraads lesbevoegdheid antwoordde Marc ooit eens “Yes, I can teach” op de vraag “Can you teach me the violin?” Van het één kwam het ander en uiteindelijk heeft hij acht jaar vioolles en altvioolles gegeven voordat hij terug naar Nederland verhuisde. Bijna 95% van zijn leerlingen die vioolexamen deden binnen het Engelse systeem slaagden voor hun examen. Die examens waren voor een groot deel gebaseerd op klassieke muziek, maar Marcs grote passie is improviseren in verschillende populaire stijlen. In Leiden heb je hem wellicht op straat of in de kroeg gehoord en gezien met zijn trio Bakkie Pleur, een Americana-band met gitaar, (alt)viool en contrabas en twee- of driestemmige zang.

Ewald Ebing

docent piano/keys

Ewald Ebing begon als klassiek organist en studeerde daarna jazz piano aan het Hilversums Conservatorium tussen 1986 en 1989 (nu onderdeel van het Conservatorium Amsterdam). In de jaren erna heeft hij zich ontpopt tot een ware sessiemuzikant en multi-instrumentalist. Ewald heeft veel ervaring in het livecircuit en speelde o.a. in bands als Brickhouse en de Pasadena Dream Band. Ook als sessiemuzikant heeft Ewald veel gespeeld in binnen en buitenland met veel optredens in Amerika, Azië en Europa.

Tegenwoordig is Ewald niet meer weg te denken uit de Leidse Muziekscene. Er gaat bijna geen week voorbij dat Ewald niet ergens op het podium te zien is. Zo geeft hij jazzworkshops in café de Twee Spieghels, leidt jamsessies in o.a. ‘t Preathuys en speelt daarnaast in verschillende formaties op allerlei podia in Leiden en omstreken. Zijn nieuwste band is de Soul Society waarin hij een mix speelt van funk, soul en R&B.

Binnen popschool Leiden is Ewald een bron van kennis. Zijn historische en theoretische interesses maken van hem een zeer onderlegd docent. Zo is Ewald niet enkel een pianist maar is hij ook specialist in hammondorgel en synthesizers en speelt hij basgitaar, drums, backing vocals, saxofoon en meer dan een beetje gitaar. Een ware multi-instrumentalist dus.